Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Nieuwe directeur

Mac's-Nieuwe directeur

Na een carrière van meer dan 30 jaar gaat Laurent Busine – voormalig directeur van de tentoonstellingen van het Palais des Beaux-Arts van Charleroi, oprichter van het Musée des Arts Contemporains (MAC’s) van de Fédération Wallonie-Bruxelles en nadien directeur van het museum – met pensioen en draagt hij het MAC’s over aan zijn opvolger, Denis Gielen.


Denis Gielen : de nieuwe directeur

Denis Gielen werd in 1966 geboren en is landbouwingenieur van opleiding. Al snel stapte hij echter naar de kunstwereld over, en vanaf de jaren 1990 werkte hij als kunstcriticus voor zowel televisie, radio als geschreven pers. In 1999 werd hij bij het MAC’s hoofd van de dienst publicaties en hoofdredacteur van het door het museum uitgegeven tijdschrift DITS. Hij schreef onder meer L’atlas de l’art contemporain à l’usage de tous, een werk waarvoor hij in 2007 een speciale vermelding kreeg tijdens de Prix Artcurial. In 2007 werd Denis Gielen onderdirecteur en tentoonstellingscommissaris van onder meer S.F. [Art, Sciences et Fiction], Phantasmagoria van Tony Oursler en I Know A Song To Sing On This Dark, Dark, Dark Night van Patrick Guns. Vanaf 1 februari 2016 zal hij officieel de functie van museumdirecteur opnemen.

Na de evenementen georganiseerd in het kader van Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa – Christian Boltanski.La salle des pendus (speciaal voor Le Grand-Hornu ontworpen door de kunstenaar) en L’Homme, le Dragon et la Mort.La Gloire de Saint Georges samengesteld door Laurent Busine (in samenwerking met Manfred Sellink, directeur van het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen) – zal het MAC’s van dit overgangsjaar gebruikmaken om naar drie van zijn fundamentele opdrachten terug te keren:

-          De kunstschepping in de Fédération Wallonie-Bruxelles herwaarderen

-          Uitwisselingen met buitenlandse partners bevorderen

-          Jongeren warm maken voor de hedendaagse kunst

[video]