Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Extravagant Traveler

Frédéric Platéus

Frédéric Platéus is geboren in 1976. Hij woont en werkt in Luik.

De autodidactische kunstenaar Frédéric Platéus stapte begin jaren 2000 over van de spontane graffiti die hij met verfspuitbussen op de muren van de stad aanbracht, op de schepping van geraffineerde, “gedesignde,” blinkende en gladde objecten. Het zijn sculpturen waarin zijn liefde voor sport, snelheid, technologie of sciencefiction versmelt met die voor de stadscultuur of de hiphopbeweging. Extravagant Traveler, een van zijn nieuwe projecten, maakt een retourtraject tussen de straat en het museum. De titel van tentoonstelling verwijst naar een lied van de Amerikaanse rapper Kool Keith dat een reiziger beschrijft die door zijn voorkomen en uiterlijke “merktekens” een “legendestatus” verwerft. De supersonische “m’as-tu-vu” (Watch me now!) machine die Frédéric Platéus op zijn tentoonstelling in Le Grand-Hornu laat zien, is de vertaling naar de hedendaagse kunst van het “egotisme” en de flamboyante esthetiek die eigen zijn aan de hiphopcultuur. Dit prototype voor een futuristisch vaartuig, dat niet op een voetstuk maar op een aanhangwagen rust, staat in schril contrast met het voertuig met zijn totaal verouderde design dat de wagen voorttrekt. Die films die op de tentoonstelling worden geprojecteerd, registreren de dynamiek van dit kunstwerk, dat bestemd is om rond te reizen en op zoveel mogelijk mensen indruk te maken.

Gelieve te noteren dat de machine "Extravant Traveler" op donderdag 24 en vrijdag 25 april uitzonderlijk naar de hedendaagse kunstbeurs "Art Brussels" zal verhuizen.


N.B : L'ascenceur étant actuellement en panne, l'exposition est donc momentanément non accessible aux personnes à mobilité réduite.
Veuillez nous en excuser.