Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Peter Downsbrough

FROM TO - cyclus Cabinet d’amateurs, nr. 11.

In samenwerking met het Gentse S.M.A.K. organiseert het MAC’s een reizende tentoonstelling van talrijke prentbriefkaarten – bijna 400 – die Peter Downsbrough sinds de jaren 1980 heeft gemaakt en waarvan hij er 250 naar vrienden of kennissen verstuurde. Zijn werkwijze is eenvoudig: op bestaande toeristische prentbriefkaarten, die vooral met plaatsen uit de stedelijke ruimte verband houden, brengt de kunstenaar rechte lijnen en letters aan, soms afgesneden of omgekeerd, gebruikmakend van afwrijfletters van het Letraset-type. Zo verstoort hij onze perceptie, onze herkenningspunten en onze interpretatie van de ruimte. Deze tentoonstelling bevat ook een installatie die de kunstenaar speciaal voor Le Grand-Hornu heeft uitgewerkt en die terzelfder tijd in de twee Belgische Musea te zien zal zijn. Bij de tentoonstelling hoort een boek gewijd aan dit bijzondere en minder bekende aspect van zijn oeuvre, dat bij de Mail Art aanleunt.  

Peter Downsbrough geldt als een van de belangrijkste exponenten van de hedendaagse kunst. Zijn aantrekkingskracht schuilt al evenzeer in het spaarzame gebruik van expressiemiddelen als in hun vormelijke verscheidenheid. Zowel de kritiek als het publiek konden hem lange tijd niet goed plaatsen. Peter Downsbrough is al vanaf de vroege jaren 1970 actief in het kielzog van het minimalisme, op het kruispunt van conceptuele en concrete kunst. Hij dankt zijn internationale faam aan de uiterste samenhang van een artistiek systeem gebaseerd op de noties plaats en kadrering. Alles begon met de bekende Two Poles / Two Pipes, waarin hij met twee evenwijdige verticalen zijn eerste locaties en architecturale details uitzet, als bespiegeling over de ruimte als plaatsen, afstanden, situaties, territoria, contexten of talen; daarna kwamen de Wall Pieces en de Room Pieces, gemaakt van buizen en zwarte kleefband, in linten of lettervormen afhankelijk van of hij lijnen of woorden gebruikt. Kadrering, symmetrie, perspectief, polariteit zijn allemaal aspecten van de blik die hij in zijn talrijke disciplines toepast: beeldhouwkunst, fotografie, openbare opdrachten, boeken, films en zelfs geluidsinstallaties.

Presentatie van de publicatie en artist talk tussen Peter Downsbrough en Sabine Folie op zondag 11 september om 11uur. Tentoonstelling in het S.M.A.K. 11.09.2016. > 23.10.16. Meer info