Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

Matt Mullican

Representing the Work

Het MACS presenteert de eerste museale tentoonstelling in België van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican. Deze retrospectieve, zoals de titel Representing the Work suggereert, is opgebouwd uit de voornaamste onderdelen van zijn œuvre van de afgelopen 40 jaar. Het overzicht vertrekt van de allereerste pictogrammen van de kunstenaar en gaat via zijn performances onder hypnose en zijn kosmologische diagrammen tot zijn befaamde frottages en vlaggen. Met meer dan 1000 beelden, gehaald uit encyclopedieën of van het internet of gemaakt door de kunstenaar zelf, is de tentoonstelling een unieke gelegenheid om ondergedompeld te worden in het obsessieve en eigenaardige universum, dat soms dicht lijkt aan te leunen bij art brut, van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Pictures Generation’.

MATT MULLICAN

Matt Mullican is geboren in Santa Monica (Verenigde Staten) in 1951. Hij leeft en werkt in New York en Berlijn. Hij is de zoon van Luchita Hurtado en Lee Mullican, beiden moderne kunstenaars. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van mediakunst en maakt deel uit van de ‘Pictures Generation’.

Sinds 1973 heeft Matt Mullican talrijke solotentoonstellingen gehad over de hele wereld, zowel in musea als in galeries. Hij nam ook deel aan documenta 7, 9 en 10 in respectievelijk 1982, 1992 en 1997.

In 2019 stelde hij tentoon bij NC-arte in Bogota, en in 2018 palmde hij de immense ruimte van HangarBiccoca in Milaan in. In 2010 confronteerde de tentoonstelling 12 by 2 in het IAC in Villeurbanne de werken van Matt Mullican met die van ‘That Person’, het alter ego dat tot leven wordt gewekt wanneer Matt Mullican onder hypnose is. In 2005 liep in het Museum Ludwig in Keulen de solotentoonstelling Learning from That Person’s Work, met werken die gemaakt zijn door ‘That Person’.

Zijn werk is opgenomen in talrijke internationale publieke en privécollecties, zoals het MoMA in New York, Tate Modern in Londen, het Stedelijk Museum van Amsterdam, Haus der Kunst in Munchen, Centre Pompidou in Parijs en het MACS.

Ontdek ons jongerengids

Ontdek onze kinderactiviteiten :

#1 Frottage

#2 Collage

#3 Tekenen en vertellen

#4 Maquette

#5 Emojis

#6 Aardappelstempelen

#7 Tekenopdracht

#8 Tekenopdracht

#9 Kleuropdracht

#10 Schrijfopdracht

#11 Foto-opdracht

#12 Graveeractiviteit