Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

My Body is a Cage

Collectie van het [mac]musée d’art contemporain in Marseille

Deze zomer presenteert het MAC’s in Le Grand-Hornu de collectie van het Musée d’Art Contemporain van Marseille via een reeks werken rond een thema dat al sinds de jaren 1960 centraal staat in de hedendaagse kunstschepping: het menselijk lichaam. Met als titel My Body is a Cage ontwikkelt de tentoonstelling de idee van het “lichaam als kooi” dat ons leven zowel kan beschermen als opsluiten. Giuseppe Penone of Yves Klein vertalen dit in het anatomische beeld van een lichaam bepaald door de lichaamsdelen en zintuigen, Arnulf Rainer of Dieter Appelt in de fysionomie van het masker dat onze gevoelens nu eens verbergt en dan weer verraadt, Bruce Nauman in de dans die het lichaam dynamische uitbeeldt door de herhaling van gebaren, en Bernard Bazile of Jimmie Durham in een lichaamshouding die uitdrukking geeft aan de krachtsverhoudingen tussen onze verlangens en onze beperkingen, zowel morele als politieke, van de wereld die ons omringt, ons zelfs opsluit, ons inperkt.

De tentoonstelling laat alle klassieke kunstdisciplines aan bod komen (schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie) en biedt tevens de gelegenheid verscheidene installaties van “geprojecteerde beelden” te ontdekken: de geperforeerde dia’s van Carsten Höller, de 16-mm films van Jana Sterbak, de videopoppen van Tony Oursler, de Kodak-carrousels van Nan Goldin, de dubbele videoprojecties van Francesco Finizio.


My Body Is a Cage belicht ook een aantal Zuid-Franse kunstenaars, hetzij sleutelfiguren in de kunstgeschiedenis, zoals Yves Klein en César, hetzij vertegenwoordigers van de hedendaagse kunstscene in Marseille, zoals Lionel Scoccimaro of Michèle Sylvander.

En om haar benadering van het menselijk lichaam tot andere expressiemiddelen uit te breiden, heeft het MAC’s ook het dansgezelschap ZOO/Thomas Hauert uitgenodigd om actief aan de tentoonstelling mee te werken. Zo zal het gedurende drie volle dagen in de tentoonstellingszalen een reeks duo’s voorstellen die speciaal door de Zwitserse choreograaf zijn uitgewerkt om met de werken op de tentoonstelling in dialoog te treden.

Met : Absalon, Jean-Michel Alberola, Dieter Appelt, Bernard Bazile, Günter Brus, César, John Coplans, Jimmie Durham, Francesco Finizio, Jef Geys, Nan Goldin, Carsten Höller, Wendy Jacob, Michel Journiac, Yves Klein, Bruce Nauman, Dennis Oppenheim, Tony Oursler, Ed Paschke, Giuseppe Penone, Arnulf Rainer, Lionel Scoccimaro, George Segal, Jana Sterbak, Catherine Sullivan, Michèle Sylvander.

De tentoonstellingscatalogus wordt verkocht aan 1 €.