Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles

REBEL REBEL

art + rock

Het MAC’s organiseert REBEL REBEL art + rock, een onuitgegeven tentoonstelling gewijd aan de rockcultuur en haar banden met de hedendaagse kunst. De utopieën, revoltes, marginaliteit, looks en andere merkwaardige uitingen die de rockmuziek kenmerken, vormden tijdens de sixties immers een rijke inspiratiebron voor veel beeldend kunstenaars. Denis Gielen, directeur van het MAC’s, nodigt het publiek uit om de rockcultuur te herontdekken via kunstwerken – video’s, foto’s, installaties, tekeningen, schilderijen, enz. – die teruggrijpen op haar codes, modes en referenties. Met werken van bijna 30 Belgische of buitenlandse kunstenaars wil de tentoonstelling de bezoeker nu eens in de rockwereld onderdompelen (video-installatie) en dan weer vanop een afstand tonen (archiefdocumenten), via een benadering die laveert tussen destroy-energie en spontane humor. Vermelden we onder meer de aanwezigheid van een zeldzame installatie van de grote Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim, die sinds haar creatie in 1974 niet meer is getoond en die het MAC’s, in samenwerking met de in New York gevestigde Stichting, uit de vergetelheid heeft gehaald. Voor de liefhebbers van vervormingen en andere elektrische effecten zal in het MAC’s op de avond van de vernissage een noise concert-performance plaatsvinden van Joris Van de Moortel, een jong Antwerps kunstenaar.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt bij het Mercatorfonds ook een rijk geïllustreerd boek uitgegeven dat is ingedeeld rond drie belangrijke krachtlijnen van de rockgeschiedenis (folk, glam en punk).

Met werken van Jean-Michel Alberola, Dave Allen, Jacques André, David Askevold, Charlotte Beaudry, Quentin de Briey, David Claerbout, Gilles Élie Cohen, Damien De Lepeleire, Douglas Gordon, Dan Graham, Patrick Guns, Daniel Johnston, Corita Kent, David Lamelas, Gauthier Leroy, Jacques Lizène, Christian Marclay, Dieter Meier, Angelica Mesiti, Jonathan Monk, Johan Muyle, Dennis Oppenheim, Tony Oursler, Steven Parrino, Raymond Pettibon, Allen Ruppersberg, Catherine Sullivan, Dennis Tyfus, Joris Van de Moortel, Alan Vega.

PointCulture

Audiopartner van de tentoonstelling is PointCulture. Verspreid over de tentoonstelling vind je borden en een luisterpunt met playlists.