Démêler les pinceaux

Podcast

 

Démêler les pinceaux is de podcast van het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu.  

In deze podcast zwaaien kunsthistorici en kunstenaars de poorten open van de hedendaagsekunstwereld. De reeks gaat op zoek naar aanknopingspunten om belangrijke thema’s uit de kunstwereld te bespreken en tracht verder in te gaan op de kwesties die door de kunstenaars worden aangekaart. De afleveringen bieden een kritische blik zodat iedereen de ontwikkelingen in de kunstwereld kan begrijpen. Démêler les pinceaux is vanaf nu beschikbaar op alle audioplatformen en op Instagram (@démêlerlespinceaux).

 

Beschikbaar opSpotifyDeezerSoundcloud, Apple Podcasts ou Podcast Addict.

 

Aline Bouvy

Aflevering 1

In deze aflevering ontmoeten we Aline Bouvy (1974, België).

Deze multidisciplinaire kunstenaar van Luxemburgse komaf ontwikkelt een complex oeuvre dat zich kritisch opstelt tegenover de wereld rondom haar. Ze doorbreekt de normen en de taboes van onze samenleving, beheerst de kunst van de verfijnde subversiviteit en stelt onze intiemste representaties in vraag. Haar installaties tonen, zoals op een theaterpodium, niet-normatieve seksualiteit, de onderdrukking van genderminderheden en de grenzen van het politiek correct denken.

Zowel in haar thematiek als in haar kunstpraktijk geeft ze haar doelstelling bloot: vrijheid.

► Hier luisteren (In het Frans)
MACS - Podcast - Aline Bouvy

Laurent Busine

Aflevering 2

In deze aflevering hebben we een ontmoeting met Laurent Busine (1951, België).

Laurent Busine is oprichter en eredirecteur van het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu. Naar aanleiding van 20 jaar MACS is hij ingegaan op de vraag om de jubileumtentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage te maken. Hij heeft het over het ontstaan van de tentoonstelling en over wat hij de bezoeker wil meegeven, en gaat dieper in op de rol van curator en op de gedachten die de kunstwerken oproepen.

► Hier luisteren (In het Frans)
MACS - Podcast - Laurent Busine

Géraldine Tobé

Aflevering 3

In deze aflevering ontmoeten we Géraldine Tobé (1992, DRC).

Géraldine Tobé is de eerste kunstenaar met een tentoonstelling in het Lever House in Brussel, een heel symbolische plek voor de Belgische kolonisatie in Congo. Tijdens het gesprek blikt ze terug op de hoogtepunten in haar carrière en heeft ze het over haar bijzondere schildertechniek met rook en vuur en het belang van eeuwenoude tradities in haar werk.

► Hier luisteren (In het Frans)
MACS - Podcast - Géraldine Tobé