Démêler les pinceaux

Podcast

 

Démêler les pinceaux is de podcast van het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu.  

In deze podcast zwaaien kunsthistorici en kunstenaars de poorten open van de hedendaagsekunstwereld. De reeks gaat op zoek naar aanknopingspunten om belangrijke thema’s uit de kunstwereld te bespreken en tracht verder in te gaan op de kwesties die door de kunstenaars worden aangekaart. De afleveringen bieden een kritische blik zodat iedereen de ontwikkelingen in de kunstwereld kan begrijpen. Démêler les pinceaux is vanaf nu beschikbaar op alle audioplatformen en op Instagram (@démêlerlespinceaux).

 

Beschikbaar opSpotifyDeezerSoundcloud, Apple Podcasts ou Podcast Addict.

 

Aline Bouvy

Aflevering nr. 1

In deze aflevering ontmoeten we Aline Bouvy (1974, België).

Deze multidisciplinaire kunstenaar van Luxemburgse komaf ontwikkelt een complex oeuvre dat zich kritisch opstelt tegenover de wereld rondom haar. Ze doorbreekt de normen en de taboes van onze samenleving, beheerst de kunst van de verfijnde subversiviteit en stelt onze intiemste representaties in vraag. Haar installaties tonen, zoals op een theaterpodium, niet-normatieve seksualiteit, de onderdrukking van genderminderheden en de grenzen van het politiek correct denken.

Zowel in haar thematiek als in haar kunstpraktijk geeft ze haar doelstelling bloot: vrijheid.

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Aline Bouvy

Laurent Busine

Aflevering nr. 2

In deze aflevering hebben we een ontmoeting met Laurent Busine (1951, België).

Laurent Busine is oprichter en eredirecteur van het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu. Naar aanleiding van 20 jaar MACS is hij ingegaan op de vraag om de jubileumtentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage te maken. Hij heeft het over het ontstaan van de tentoonstelling en over wat hij de bezoeker wil meegeven, en gaat dieper in op de rol van curator en op de gedachten die de kunstwerken oproepen.

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Laurent Busine

Géraldine Tobé

Aflevering nr. 3

In deze aflevering ontmoeten we Géraldine Tobé (1992, DRC).

Géraldine Tobé is de eerste kunstenaar met een tentoonstelling in het Lever House in Brussel, een heel symbolische plek voor de Belgische kolonisatie in Congo. Tijdens het gesprek blikt ze terug op de hoogtepunten in haar carrière en heeft ze het over haar bijzondere schildertechniek met rook en vuur en het belang van eeuwenoude tradities in haar werk.

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Géraldine Tobé

Luc Tuymans

Aflevering nr. 4

In deze aflevering ontmoeten we Luc Tuymans (1958, België). 

Voor Démêler les pinceaux gaat hij dieper in op Saint-Georges, een schilderij uit 2015 dat bewaard wordt in het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu. In plaats van een letterlijke interpretatie van de mythe van Sint-Joris suggereert Luc Tuymans in het schilderij een afspiegeling van de blik van de kijker, waarbij hij diezelfde kijker aanspoort om zijn rol ten opzichte van het werk in vraag te stellen. In dit gesprek heeft de kunstenaar het ook over zijn relatie tot het vormen van beelden en de plaats die schilderkunst volgens hem inneemt binnen de hedendaagse kunst.  
 

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Luc Tuymans

Georges Didi-Huberman

Aflevering nr. 5

Eén jaar na de release van de eerste aflevering trapt Démêler les pinceaux een nieuw seizoen af met een special: de opname van de prachtige lezing door filosoof en kunsthistoricus Georges Didi-Huberman in MACS Grand-Hornu naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het museum.

In deze lezing heeft hij het over het concept aura in de filosofie van Walter Benjamin en over het eventuele voortbestaan ervan. Aura is van cruciaal belang voor de blik, aldus Georges Didi-Huberman, die in zijn lezing ook de affiniteit met dromen, erotiek en dialectiek bespreekt.
 

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Georges Didi-Huberman

Angel Vergara

Aflevering nr. 6

In dit gesprek gaat Angel Vergara, een schilder met een complexe kunstpraktijk die niet in een hokje past, dieper in op wat zijn werk al altijd heeft gekenmerkt: alledaagse dialogen die geïnterpreteerd worden als poëtische handelingen, en de ruimte waar het schilderen zelf aan het gebeuren is. Hij heeft het ook over Straatman, het alter ego dat hij gebruikt om zijn werkruimte pal in het leven te vestigen.

► Luister hier (In het Frans)
MACS - Podcast - Angel Vergara