23.10.22 > 19.03.23

Les Fabriques du cœur et leur usage

 

Niemand bekijkt de beelden van deze wereld op dezelfde manier en iedereen construeert zijn eigen unieke universum. Zoals bij sprookjes bevat elk universum sterk verschillende realiteiten; de twijfelachtige herinnering heeft er een raakvlak met de vluchtige verwachting. 
Gedreven door gezonde nieuwsgierigheid verzamelen we voortdurend fragmenten van de complexe, veranderende en bonte wereld waarin we leven. 
Als we gesproken taal beschouwen als de helderste manier van communiceren, dan is dat inclusief de valkuilen die ermee gepaard gaan: misverstanden, woordspelingen, dubbelzinnigheden, enzovoort.


Hetzelfde geldt voor ons waarnemingsvermogen, waar we het volste vertrouwen in hebben en waardoor we vol overtuiging dingen beweren, zoals: ‘ik heb dit gezien’ of ‘ik ben er zeker van dat ik dat gezien heb’. Toch is ons zicht niet vrijgesteld van wanorde – verre van zelfs, wanneer de verbeelding ermee aan de haal gaat of er ten dienste van staat. 


De tentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage wil een blik werpen op de wereld en de mensen die er leven, op de fratsen en de fabrieken die her en der te vinden zijn, en dit via het begripsvermogen, het geheugen en het hart. In een tiental hoofdstukken komen de eenvoudige dingen van het leven aan bod: het ontstaan van de wereld, eenzaamheid, huizen, groepen, individuen, helden, schilderijen met bloemen en landschappen, …


Elk onderwerp wordt ongedwongen getoond, zodat het de drijfveer is van de unieke blik van elke kijker, die gelinkt is aan zijn herinnering en zijn verbeelding. Heel wat poëtische vormen spruiten immers voort uit naburige raadsels en mysterieuze verwantschappen – die al vervat zitten in de werken die de kunstenaars ons geven. Zodoende kan de geest reizen doorheen verafgelegen gebieden die tot op heden ongekend zijn.
 

Jacques Fabien  Gauthier d’Agoty, Benoît Dagron, Lucien B., Orla Barry, Pierre Bettencourt, Pierre Bismuth, Camille Bombois, Louise Bourgeois, Henri de Braekeleer, Balthasar Burkhard, Marie José Burki, Lewis Carroll, David Claerbout, Hélène et Juliette Delaporte, A. Delvaux, Damien Deroubaix, C. Dieu, Lise Duclaux, Marlene Dumas, James Ensor, Max Ernst, Hans-Peter Feldmann, Léon Frédéric, Charles Gaspar, Daan van Golden, Nicolas Gruppo, Roni Horn, Jal, Bernd Lohaus, Hans Martin, Frans Masereel, Natalia de Mello, Constantin Meunier, Giorgio Morandi, Henri Ottevaere, Giulio Paolini, Giuseppe Penone, Pierre Plauszewski, Sigmar Polke, Laure Prouvost, José María Sicilia, Kiki Smith, Walter Swennen, Jean-Loup Trassard, Joëlle Tuerlinckx, Luc Tuymans, Edgard Tytgat, Angel Vergara
Foto : © Sabam

 

Podcast

Démêler les pinceaux

Laurent Busine is oprichter en eredirecteur van het Musée des Arts Contemporains in Grand-Hornu. Naar aanleiding van 20 jaar MACS is hij ingegaan op de vraag om de jubileumtentoonstelling Les Fabriques du cœur et leur usage te maken. Hij heeft het over het ontstaan van de tentoonstelling en over wat hij de bezoeker wil meegeven, en gaat dieper in op de rol van curator en op de gedachten die de kunstwerken oproepen.
 

► Hier luisteren  (in het Frans)

MACS - Podcast - Laurent Busine
Tentoonstellingscatalogus

Les Fabriques du coeur et leur usage

Uitgeput
29 €
Kunstenaar(s):
Jacques Fabien Gauthier d’Agoty
Orla Barry
Pierre Bettencourt
Pierre Bismuth
Camille Bombois
Louise Bourgeois
Henri de Braekeleer
Lewis Carroll
David Claerbout
Benoît Dagron
Hélène et Juliette Delaporte
Damien Deroubaix
Marlene Dumas
James Ensor
Max Ernst
Léon Frédéric
Charles Gaspar
Daan van Golden
Nicolas Gruppo
Roni Horn
Bernd Lohaus
Frans Masereel
Natalia de Mello
Constantin Meunier
Giorgio Morandi
Henri Ottevaere
Giulio Paolini
Giuseppe Penone
Pierre Plauszewski
Sigmar Polke
Laure Prouvost
José María Sicilia
Kiki Smith
Walter Swennen
Jean-Loup Trassard
Joëlle Tuerlinckx
Luc Tuymans
Edgard Tytgat
Angel Vergara
Uitgever(s):
MACS / Musée des Arts Contemporains au Grand-Hornu
Auteur(s):
Laurent Busine
Denis Gielen
Ta(a)l(en):
Frans
Pagina's:
248 pagina’s
Illustraties :
192 illustraties
Formaat:
16 x 21 cm
ISBN:
978-2-930368-81-8
Bekijk een deel van de catalogus
MACS - Catalogue - Les Fabriques du coeur et leur usage